Blog

Dövüş sanatları ve dikkat eksikliği

Dövüş sanatları, karate, judo ve tae-kwon do gibi kendini savunma uygulamalarıdır.

Bireysel ilerlemeye odaklanırlar ve takım sporlarına iyi bir alternatif olabilirler.

Dövüş sanatları, öğrenme ve dikkat sorunları için bir “tedavi” değildir, fakat benlik saygısı, koordinasyon ve yürütme işlevlerine yardımcı olabilirler.

Egzersiz her çocuk için mükemmel bir aktivite. Ancak, öğrenme ve dikkat sorunları olan çocuklar, onlara uyan bir spor veya fiziksel aktivite bulmakta zorlanabiliyor…

Dövüş sanatları nedir

Dövüş sanatları kökleri Asya’ya dayanan eski bir uygulamadır. Başlangıçta kendini savunma amaçlıydı. Günümüzde pek çok insan fiziksel ve zihinsel güç üretmenin bir yolu olarak dövüş sanatlarını uyguluyor.

Dövüş sanatlarının birçok farklı türü vardır. Bazıları – karate ve tae kwon gibi – vurma ve engelleme üzerine odaklanır. Diğerleri – judo ve jiu-jitsu gibi – güreşe ve kavgaya odaklanır. Hepsi kasıtlı ve tekrarlayıcı hareketleri kullanır ve zihin ile beden arasındaki bağlantıyı güçlendirir.

Birçok ebeveyn, dövüş sanatlarının faydalarının çocukları için fiziksel olarak daha fazla olduğuna inanır. Dövüş sanatlarının çocukların kendi kontrollerini, dikkatlerini ve diğer motor işlevlerini geliştirmeye yardımcı olabileceğini kabul ederler.

Dövüş sanatlarının öğrenme ve dikkat sorunları olan çocuklar için iyi bir seçenek olabileceğinin birçok nedeni vardır. Dokuz potansiyel fayda şunlardır:

  • Takım rekabeti üzerinde değil, bireysel gelişim üzerinde odaklanırlar. Öğrenme ve dikkat sorunları olan birçok çocuk, diğer çocuklarla rekabet etme baskısı ile mücadele eder. Geleneksel sporlar onlara hitap edemez. Fakat dövüş sanatlarında odak kendini geliştirmektir. “Takımı bırakma” diye bir şey yok.
  • Somut ve ulaşılabilir hedefler sunarlar. Öğrenme ve dikkat sorunları olan bazı çocuklar, hiçbir şeyde “başarı kazanamaz” olduklarını hissedebilirler. Dövüş sanatlarında çocuklar kendi hızlarında çalışırlar. Yeni bir beceri seviyesine her ulaştığında farklı bir renkli kemer verilir. Bu, benlik saygısını artırabilir ve onları motive edebilir.
  • Rutinler yönetilebilir parçalara ayrılır. Dövüş sanatlarında bir teknik veya formun düzinelerce farklı hareketi olabilir. Ama çocuklar yavaş yavaş öğreniyor, tekrar ediyor ve gittikçe adımlar ekliyorlar. Hangi adımın geleceğini tahmin etmeyi ve sonunda herşeyi birlikte akışkan hareketlerine sokmayı öğreniyorlar. Tüm bunlar ancak çocukların başedebileceği bir şekilde çalışma bilincine bir antrenman verir,
  • Öz-denetim ve yoğunlaşmayı vurgulamaktadırlar. Dikkat, dövüş sanatlarının merkezidir. Çocuklar öğrenmek ve gerçekleştirmek için odaklanmak durumundadır. Bir çocuğun odaklanması gerçekleştiğinde, eğitmenler genellikle “hazır duruş” a katılmalarını isterler. Bu konum, bir sonraki aşamada kendilerini sıfırlamalarına ve hazır olmalarına olanak tanır.
  • Koordinasyon konusunda yardımcı olabilirler. Dövüş sanatlarının kasıtlı, tekrarlayan hareketleri, çocukların bedenleri için daha iyi bir his geliştirmelerine yardımcı olabilir, bu durum motor becerilerle mücadele eden çocuklara faydalı olabilir, bazı çocukların zihin üzerindeki bedenin gücünü anlamasına yardımcı olabilir, bu da DEHB’li çocuklar için değerlidir.
  • Davranış için yapı ve açık beklentiler sağlarlar. Deneyimli sanatları eğitmenleri açık kurallara sahiptir ve sürekli olarak onları güçlendirir. Ayrıca sınıf içi ve dışı iyi davranışları vurgulamaktadırlar.
  • Aşırı enerji için güvenli bir çıkış sağlayabilirler. Bazılarının bekleyebileceklerinin aksine, dövüş sanatları şiddetli davranışları teşvik etmez. Aslında, eğitmenler çoğu kez savaşmanın son çare olduğunu vurgular. Aynı zamanda, tekme ve karate vuruşları, çocukların kendi kendini kontrol etmelerini sağlarken aynı zamanda hayal kırıklığı veya öfke yaşamalarına da izin verebilir.
  • Toplumsal kabul ve saygı, dövüş sanatlarında temel bir değerdir. Öğrencilerin eğitmenleri ve akranları için saygı göstermeleri beklenir. Olumsuzluk genellikle sınıfta tolere edilmez ve öğrenciler birbirlerine destek olmaları için teşvik edilir.
  • Öğrenme ve dikkat sorunları olan çocuklar genellikle sıkıntıdan ya da sosyal olarak dışlanmış hissedebilirler. Ama birçok çocuk dövüş sanatlarının iyi olduğunu düşünüyor, kendisini özel hissediyor

Dövüş Sanatları Sınıfında Nelere Dikkat Etmeli?
Yakın çevrenizde  dövüş sanatına yönelik farklı dövüş sanatları kursları olabilir. Bazıları, karma dövüş sanatları  gibi, daha saldırgan ve genellikle çocuklar için en iyi seçim değildir.

Çoğu gençlik sınıfları tae kwon do ya da karate öğretir. Yine de, çocuğunuz için seçtiğiniz tür, bir dövüş sanatları okulunun öğretime nasıl yaklaştığı kadar önemli değil.

Kursa başlamadan önce, kursun eğitmeni ile görüşün. Çocuğunuzun zorlukları hakkında dürüst olun.

En iyi deneyim için, seçtiğiniz okul şunları yapmalıdır:

Karakter gelişimi üzerine odaklanan geleneksel bir yaklaşım.
Bir ön değerlendirme gerçekleştirin, böylece öğretmen çocuğunuzun güçlü yönlerini ve zorluklarını değerlendirebilir. Çocuğunuzun ve eğitmeninizin uygun olup olmadığını da görebilirsiniz.
İdeal olarak, her sınıfın en az iki öğretmeni olacaktır. Çok fazla öğrenci varsa, çocuğunuz ihtiyaç duyduğu kişiselleştirilmiş ilgiyi almayacaktır.
Eğitmenlerin öğrencileri zorlaması önemli olmakla birlikte, çocuğunuzun zorlukları konusunda da destekleyici ve anlayışlı olmalıdır.

Dövüş sanatları, çocuğunuzun daha yüksek özbenlik saygısı geliştirmesi, toplumla buluşması ve başarıyı tecrübe etmesi için harika bir fırsat sunuyor. Çocuğunuzun spor yapmasını nasıl kolaylaştıracağınızı öğrenin. Odak, motor beceriler veya sosyal becerilerle mücadele eden çocuk sporları için kulübümüze gelerek daha fazla fikir edinin.

Etiketler: Dövüş sanatları ve dikkat eksikliği, DEHB, ADHD