Kyoshi Mikdat Kahraman


MİKDAT KAHRAMAN

Merkezi Japonya’da bulunan
S.K.I.F. (Shotokan Karate-do International Federation) üye ve Türkiye temsilcisi
W.S.K.F. (World Shotokan Karate-do Federation) üyesi
7. Dan (S.K.I.F. baş eğitmeni)
7. Dan (T.K.F. Türk Karate Federasyonu)
A Kategori S.K.I.F Uluslararası teknik direktör
5. Kademe T.K.F teknik direktör (milli takım antrenörü)

SPORCU OLARAK GÖREV ALDIĞI ULUSLARARASI MÜSABAKALAR

Dünya şampiyonası – İspanya
Dünya şampiyonası – Türkiye
Avrupa şampiyonası – Almanya
Avrupa şampiyonası – İngiltere
Jönköping kupası – İsveç
Uluslar arası Boğaziçi turnuvası

TÜRKİYE DERECELERİ

W.S.K.F. Dünya şampiyonası
Ferdi kata ikinciliği
Takım kata üçüncülüğü
Jönköping kupası
Ferdi kata birinciliği
Ferdi kumite üçüncülüğü
Uluslar arası boğaz içi turnuvası
Ferdi kata ikinciliği
Türkiye şampiyonlukları
Kata – Kumite dallarında 8 kez birincilik
Üniversiteler arası Türkiye şampiyonlukları 3 kez birincilik

TEKNİK DİREKTÖR VE ANTRENÖR OLARAK 2002 YILINDAN BU YANA T.K.F. / W.S.K.F. / S.K.I.F. KURUMLARININ ULUSLAR ARASI, AVRUPA VE DÜNYA ŞAMPİYONALARINDA YER ALMAKTADIR.

DERS VERDİĞİ KURUM VE KURULUŞLAR

Spor kulüpleri
Türk Japon Vakfı
Ankara Şehir Kulübü
Spor Med
Delos
Sportif Yaşam
Ankyra

OKULLAR

Işıklar Askeri Lisesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Bilkent Üniversitesi
Çankaya Üniversitesi
Maya Koleji
Charles De Gaulle Lisesi

KURUM VE KURULUŞLAR

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı
Jandarma Eğitim Okulu
Kara Harp Okulu
Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri infaz memur eğitimi
B.M. HOLDİNG sporcu-antrenörlüğü

AŞAMALAR VE ANTRENÖRLÜK BİLGİLERİ:

Başlangıç: 1981 Kasımpaşa Gençlik ve Spor Kulübü / İstanbul

Türkiye Japonya
1. Dan 12.02.1987
2. Dan 09.12.1989
3. Dan 12.06.1994
4. Dan 28.06.1998
5. Dan 27.06.2004
6. Dan 27.06.2010
7. Dan 20.09.2017

2. Dan 14.09.1990
4. Dan 28.06.1998
5. Dan 28.06.2004
6. Dan 08.08.2009
7. Dan 26.08.2016

Japonya-Antrenörlük
SKIF Uluslararası – 01.06.2018
Teknik Direktör (Examiner) A Kategori
Antrenör (Instructor) A Kategori
Hakem (Judge) A Kategori
Kyoshi Fellow – 26.08.2023

Türkiye – Antrenörlük
1. Kademe. 12.09.1998 Ankara
2. Kademe. 3. Denklik. Kıdemli Antrenör 29.09.2003 Adana
4. Kademe. Baş Antrenör 26.12.2005 Ankara
5. Kademe. Teknik Direktör 27.06.2009 Adana

TARİHÇE
KARATE DÜNYADA

M.Ö. 3000’li yıllarda başladığı sanılan Himaliya yogilerinin mucadele eden hayvanlara bakarak ortaya çıkarttıkları savaş figürlerinden esinlenen egzersizler olarak başladığı düşünülmektedir. Başlangıç yerinin daha önce yanmış ve sonradan yeni ağaçlar dikilerek canlandırılmış bir orman içindeki manastır (yeni orman “şaolin”) M.S. 500’lü yıllarda çinde Tamo adıyla bilinen Daruma Taishi adlı bir hindli keşişin, manastırda tüm gün hareketsizlikten en basit meditasyon hareketlerini dahi yapamayacak duruma gelen keşişlere, vücuttaki “Kİ” (iç enerji) akışını düzenleyen ve fiziksel gücü arttıran hareketler öğretti. Bu hareketler 18 ana hayvanın hareketlerini içerip şaolin kungfu sitillerinin ve çinkemposunun da temelidir.

Bu dönemlerde Okinawa bir ticaret merkezi olup “TE” adını vermiş oldukları bir savunma sistemini çalışıyorlardı. Okinawada bunun nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Adaya gelen gezgin ve keşişler yoluyla geldiği ihtimali vardır. Bugünkü karatenin kökeni de Okinawalıların çin savunma sanatlarının etkisiyle şekillenen “TE” formuna dayanmaktadır.

Bilinen tarihine gelince; 1477’de silah taşıma ve kullanma yasaklanınca “TE” nin gelişimi hızlandı. Saldırılardan korunmak ihtiyacıyla “TE” çalışmalarına ağırlık verildi.300 yıldan fazla süren yasaklama döneminde KARATE asil ve samuraylar tarafından gizlilik ve sadece anlatım yoluyla çalışıldı. Ustalar, genelde aile fertlerinin yada akrabalarının oluşturduğu küçük guruplara öğretiyorlardı.

Bu arada karate çalışmaları zamanla ve coğrafi sebeplerle birbirinden farklı çalışıldı. Şhuri-Te, Naha-Te, Tomari-Te şeklinde, şehirlerin adıyla anılmaya başlandı. Günümüz sitillerinin farklılık sebeplerinden biri de bu ekollerin farklı çalışmalarını sonucudur.

Okinawa tam bir Japon eyaleti olduktan sonra bu sanatlardaki gizlilik ortadan kalktı. İlk olarak bir Shuri-Te ustası olan Yatsune Itosu Okinawa halkına bir karate gösterisi yaptı. Sonrası onun çabalarıyla ilk okullara beden eğitimi dersi olarak konmaya başlandı.

Daha sonraları bu okinawa sanatın tanıtmak üzere Japonya’ya giden Gichin Funakoshi okinawa dışında ilk kez yaptığı gösterilerle pek çok japonu etkiledi. Bu gösteriler karate tarihindeki en önemli adımlardı.

Karate; Japonya’ya başladığı 1920-1930 yıllarında karate çalışılan ustanın yada salonun adıyla birlikte anılmaya ve sitiller oluşmaya başladı. Bunun sebebi ise ustaların karate de önem verdikleri noktaların ve öğretilerinin birbirinden farklı oluşudur.

KARATE TÜRKİYE’DE
Ülkemizde ise 1960-1970 yılları arasında askeriyede karate, judo, jiyu jutsu gibi göğüs göğse mücadele kapsamında başlamıştır. Öncülüğünü Hakkı Koşar’ın yaptığı, ardından Ferhat Özsert, Ahmet Doğaner, Enver Beygova gibi minnet ve saygı duyduğumuz antrenörlerimiz yüzlerce karateci yetiştirmiş ve ülkemizin her tarafında yapılmasının da öncüsü olmuşlardır.
Kurumsal kimliğine ise ilk olarak teakwondo, judo, karate federasyonu, ardından judo karate federasyonu 1981 de ise yalnız karate federasyonu olarak G.S.G.M. bünyesinde faliyete girmiştir. Günümüzde Türkiye, Dünya karatesi içindeki seçkin yerini fedakar antrenörlerimizin yetiştirdiği karatecilerle sağlamlaştırmıştır.

Mikdat KAHRAMAN’ın bu tarihteki yeri;
Karate’ye 1981 yılında Türk karatesinin öncülerinden Ahmet Doğaner’in (Mikdat KAHRAMAN da bizzat antrenmanlarında bulunup hocanın sevdiği öğrencilerdendir) öğrencilerinden Kasım Demir’in yanında başladı. Tam bir usta çırak ilişkisi içerisinde 1989’a kadar İstanbul’da, öğrenci olarak 1992’ye kadar Ankara’da hem öğrencilik hem asistanlık yaparak birlikte çalıştılar. 1989 yılında birlikte S.K.I.(Shotokan Karate-do International) büyük usta Hirakazu Kanazawa ekolünü izleyip Türkiye temsılciliğini yaptılar. 1991 yılında Kanazawa hocadan ayrılan asistanı Hitoshi Kasuya’nın teknik direktörlüğünü yaptığı W.S.K.F.(World Shotokan Karate Federation)’e katılıp tesilciliğini yaptılar. Antrenörlük hayatına faal olarak 1998 yılında Türk Japon Vakfında başladı.

2002 yılında kurduğu Ki Shotokan Karate-do Spor Kulübü bünyesinde karateyi ananevi ve sportif olarak en doğru ortamlarda öğretmeyi hedefleyerek çalışmalarına hala hazırda Türk Shotokan Karate do Birliği Kurucu ve baş eğitmenliğiyle karate antrenörlerine, Shotokan Karate do International Federation (S.K.I.F.) Türkiye temsilciliği ve Budo Four Peace ile uluslar arası çalışmalarına kurduğu ekibiyle yön vermeye çalışıyor.