Tatemi kuralları
Girip çıkarken selam veriniz.
Asla başkasının kıyafet ve silahlarını kullanmayınız
Derse zamanında gelmek önemlidir. Eğer engel olamayacağınız şekilde geç kaldıysanız, sensei size izin verene kadar minder kenarında resmi(diz üstü) oturunuz. İzin verilince selam vererek yerinize geçiniz.
Tatemide oturmanın ya da ayakta durmanın yolu resmi duruştur. Eğer dizlerinizde sorun varsa senseiden izin alıp bağdaş kurarak oturabilirsiniz duruşunuz gene dik saygılı olmalıdır. Kesinlikle ayak uzatarak gevşek ve ya bir yere yaslanarak oturmayın.
Sensei teknik gösterirken sesiz ve dikkatle izleyin
Partnerinizle karşılaşırken ayrılırken selamlaşın.
Senseiye bir şey soracaksanız asla yanınıza çağırmayın yanına gidip izin isteyerek sorun gereksiz davranış ve konuşmalarla eğitimi bölmeyin.
Sizden daha tecrübelilere saygı gösteriniz.
El ayak tırnakları daima bakımlı olmalı ve temiz olmalı, mindere asla ayakkabıyla basılmamalıdır.
Yüzük kolye küpe gibi aksesuarlar kullanmayın
Minderi zorunlu haller dışında terk etmeyin. Terk edilmesi gereken durumlarda da muhakkak senseiden izin almalısınız. Unutulmamalıdır karate do bir savaş sanatıdır ve gerçek bir savaşta asla izin alınarak savaşmaya ara verilemez.
Bir çok kural olsa da siz eğitime devam ettikçe onları doğal olarak uygulayacaksınız. Uyarıldığınızda kendinizi kötü hissetmeyin çünkü onlar sizin güvenliğiniz ve öğrenim tecrübenizin gelişmesi içindir.
Tatemi kenarında oturanların uyması gereken kurallar
Saygılı olunuz
Ders sürerken minderdekilerin dikkatlerini dağıtacak hareket ve konuşmadan kaçının
Teknik gösterilirken ya da seremoni sırasında konuşmayın ve yürümeyin.
ÖĞRENME DAVRANIŞLARI:
Çalışırken son derece ciddi olunuz. Savaş sanatlarında bir darbeyi uygularken bu darbenin netice belirleyici ilk ve son darbe olacağını aklınızdan çıkarmayın.
Teorik açıdan endişelenmeden kalbinizle ve ruhunuzla çalışın. Gerçek çalışma kelimelerle değil tüm bedenle yapılan çalışmadır.
Kendinizi beğenmekten ve gösterişten kaçının.
Kendinizi olduğunuz gibi görmeye ve başkalarının iyi yönlerini almaya çalışın. Başkalarının çalışmalarını sık sık takip etmek zorundasınız.
Her zaman konumunuzun sorumluluk bilincine sahip olun ve ciddiyetle davranın
Karate de “önce gelen önce hizmet görür” prensibinin geçerli olmadığını aklınızdan çıkarmayın. (çalışmak üretmek her şeyin önündedir)
Karate do yu günlük hayatınızla bağdaştırmaya çalışın.
Sadece tekniğinizin gelişmesinde değil üzerinde çalışıp onun disiplinine erişime üzerine çabanızı yoğunlaştırın.
Benliğinizi bie yana bırakıp kendinizi yargılayın ve karakterinizin, yeteneğinizin sürekli olarak gelişmesi yolunda çaba sarf edin
Karate do nun anlamını araştırın ve yapıcı bir zihinle üzerine eğilin.